http://tinkinedobroty.blogspot.sk/2012/06/mandarinkove-kosicky.html

pondelok 25. júna 2012

Restovaná pečeň s lečom (fotorecept)

veľmi rýchly obedík...


Potrebujeme :

500 g pečeň bravčová
 1 ks cibuľa
 2 strúčiky cesnaku
 300 ml lečo
 2 PL kečupu
 1 PL papriková nátierka
 2 PL masti
 1 PL korenie gyros
 1 čajová lyžička rasca mletá
 1-2 čajové lyžičky paprika červená mletá sladká
 1 štipka korenie čierne mleté


Celkom : 4 porcie
Tepelná úprava : 15-20 minút


Postup :
Na masti orestujeme očistenú a nakrájanu cibuľu. Pridáme pečeň nakrájanú na rezančeky, spolu s prelisovaným cesnakom, gyros korením, mletou rascou a paprikovou pomazánkou. Všetko spolu dobre premiešame a dusíme.


Pridáme kečup, mletú červenú papriku a mleté korenie.


Na koniec prilejeme vodu (150 ml) a vmiešame lečo tak aby sme to nemali príliš husté.


Ešte chvíľočku podusíme a podávame.




Dobrú chuť:-)))














Zmrzlinová roláda

Pre všetkých maškrtníkov a milovníkov sladkého počas horúcich letných dní :-)
Ani návšteva neodolá :-))) Jednoducho mňam...







Potrebujeme :

Cesto :
 5 PL múka polohrubá
 4 PL cukor práškový
 1 ks cukor vanilkový 
 5 ks vajcia
 2 PL kakaový prášok
 1/2 ks prášok do pečiva 

Ďalšie suroviny :
na potretie džem marhuľový
615 ml zmrzlina podľa vlastého výberu
1 ks  smotana na šľahanie na zdobenie
na ozdobu ovocie





Postup :
Vyšľaháme bielka, postupne pridávame cukor, vanilkový cukor, žĺtky 
polohrubú múku s práškom do pečiva. Cesto si rozdelíme na dve polovice. Do jednej zamiešame kakaový prášok. Cesto striekame na plech vystlaný papierom na pečenie. Najskôr nastriekame svetlé cesto a potom tmavé cesto. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 170 °C 12 minút.
Po upečení ešte horúcu roládu zrolujeme a necháme vychladnúť. Kým nám roláda chladne, vytiahneme si zmrzlinu a necháme troška zmäknúť ( aby sa nám dobre natierala ). Po vychladnutí stiahneme papier a natrieme džemom a zmäknutou zmrzlinou podľa vlastného výberu ( môžeme tam nakrájať aj kúsky nanukov aby sme to mali farebnejšie a čokoláda, alebo nanukopvá polleva chuť len vylepšia )...
Zrolujeme a zabalíme do celofánu. Každú stranu dobre uzavrieme ( zatočíme ) a vložíme do mrazničky. Päť minút pred podávaním vytiahneme z mrazáka, aby nám troška zmäkla a dobre sa krájala, môžeme ozdobiť šľahačkou a ovocím :-)))

Dobrú chuť :-)))





Nepečený krémeš

Potrebujeme :

 1 balík
 bebe mliečne keksy
 0,9 l mlieka
 2 ks zlatý klas - krémový prášok
 2 PL múka hladká
 3 ks žĺtky
 100-150 g cukor práškový
 200 g hera alebo maslo
 2 ks šľahačka na šlahanie
 1 ks stužovač šľahačky
 1 ks želatina na plnku /môže ale nemusí byť/
 čokoládová poleva

11 porcií


Postup :
Na plech si poukladáme polovicu bebe keksov a uvaríme si hustý krém. Vanilkový krém: 0,7l mlieka si zohrejeme, pridáme 0,2l mlieka v ktorom sme si rozhabarkovali 2 Zlaté klasy, 2 PL múky a 3 žĺtky, všetko spolu uvaríme, pridáme cukor. Do krému vmiešame 200g Hery a natrieme na bebe keksy. Na vychladnutý krém natrieme 2 vyšľahané šľahačky / do ktorých sme pridali stužovač a cukor podľa chuti/. Na šľahačku poukladáme bebe keksy a polejeme čokoládovou polevou. Necháme dobre vychladnúť. ***Ak chcete mať krémešík ako z cukrošky a použijete napríklad medové pláty alebo lístkové cesto je dobré dať do krému, aj do šľahačky trocha potravinárskej želatíny. Stači ak v 1dcl vody rozmiešate 2 čajové lyžičky potravinárskej želatíny, ktorú vmiešate do krému, alebo vyšľahanej šľahačky. Dnes som ju nepoužila ale mám to vyskúšané a naozaj je to dobré. Krémeše sú potom krásne, úhľadné ako zo škatuľky, alebo že by z tej cukrošky:-)))))) To či ju použijete nechám na vás...

Dobrú chuť :-)

Dvojfarebné nepečené rezy


Potebujeme :

1 balíček bebe mliečne keksy
1 balíček bebe keksy kakaové
Plnka:
 1 ks puding vanilkový
 250 ml mlieko
 125 g masla
 80 g cukor práškový
 250 g tvaroh mäkký

14 porcií







Postup :
Plnka: Z mlieka a pudingového prášku uvaríme tuhý puding. Maslo a cukor vymiešame do peny, vmiešame tvaroh a uvarený vychladnutrý puding. Takto pripravenou plnkou spájame bebe sušienky striedavo kakaové s mliečnymi.
Nakoniec natrieme zvyšnou plnkou aj steny dezertu. Dajte do chladničky cez noc. A šikmo nakrájame.

Dobrú chuť:-)))

Mrazený tvarohový krém

Potrebujeme :

 250 g tvaroh jemný
 150 ml smotana kyslá
 3 PL cukor práškový
 1 čajová lyžička kakaový prášok
 1 ks ľadové gaštany
 1 PL CERA - stužený tuk
  na ozdobu lentilky


15 minút príprava








Postup :
Z kyslej smotany , tvarohu a cukru si vyšľaháme hladkú bielu masu.
Čokoládu ľadové gaštany, Ceru ( alebo maslo) a kakao si rozpustíme vo vodnom kúpeli a vymiešame dohladka. 
Plníme do plastových nádob od vajíčok. Na spodok môžeme, ale nemusíme vložiť po jednej lentilke. Vždy jednu lyžicu čokolády a


jednu lyžicu bielej smotanovo-tvarohovej masy. Dáme zmraziť.


Dobrú chuť :-)))



Krokodíl pre deti z lístkového cesta (fotorecept)

Pri príležitosti MDD som pripravila svojmu synčekovi takýto darček a zároveň Vás chcem troška inšpirovať :-)))



Potrebujeme :
 400 g lístkové cesto
 750 g jablká
 2 PL medu
 1 ks cukor škoricový
 1 PL brusnice sušené
 1 PL hrozienka sušené
 1 PL stúhanka
 1 ks žĺtok
 1 PL mlieka
šťava z 1/2 citróna

15 minút príprava


Postup :
Jablká si ošúpeme, zbavíme jadrovníka a nakrájame na plátky. Pridáme med, šťavu z 1/2 citróna, škoricový cukor, namočené hrozienka a brusnice. Všetko spolu premiešame.
Na pomúčenej doske si vyvaľkáme lískové cesto. Stred lístkového cesta posypeme strúhankou. Konce šikmo skrojíme.


Na lístkové cesto navrstvíme plnku a 2/3 cesta šikmo narežeme.


Tam kde nemáme cesto narezané ho preložíme z každej strany ( to bude hlava krokodíla ).


Narezané časti cesta postupne prekladáme raz z jednej strany, potom z druhej strany až ku koncu.


Plech vyložíme papierom na pečenie a krokodíla naň preložíme. Natrieme žĺtkom, ktoré sme si zmiešali s 1 PL mlieka.


Z hrozienok urobíme nozdry a z odrezkov lístkového cesta si pripravíme nohy a oči ( tam môžeme použiť brusnice ). Dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 °C približne 25 minút. Hneď ako sa nám krokodíl krásne sfarbí, zakryjeme ho alobalom a dopečieme.


Všetkým pekný MDD ...




aj tu platí že : V jednoduchosti je krása :-) Dobrú chuť...




















Ovocné mištičky z lístkového cesta (fotorecept)

Potrebujeme :

 400 g rozmrazene lístkové cesto
 2 PL masla
 2 ks vajcia
 250 g jemný tvaroh
 1 ks cukor vanilkový
 1-2 PL cukor práškový
 50 g múka hladká
 1-2 PL likér Amaretto
ovocie podľa chuti, alebo sezóny
štipka soli







Postup :
Všetkých 12 plechových formičiek na muffiny vymažeme maslom.


Lístkové cesto rozdelíme na polovicu a každú časť rozvaľkáme na tenko a rozdelíme na 12 štvorcov. Tak získame 24 štvorcov.


Do každej formičky na muffin vložíme jeden štvorček. Každý potrieme rozpusteným maslom


a vložíme druhý štvorec.


Pripravíme si plnku. Rozšľaháme si vajíčka ( najskôr potrieme s vajíčkom kraje lístkového cesta a potom ich dáme do plnky spolu s ostatnými ingredienciami ), pridáme štipku soli, vanilkový cukor a práškový cukor. Primiešame tvaroh, múku a likér. Takto pripravenú plnku plníme do košíčkov.


Na vrch poukladáme ovocie podľa vlastného výberu ( v mojom prípade sú to jahody a slivky môžeme posypať troškou škoricového cukru ) a dáme piecť do vyhriarej rúry.




Pečieme 15-20 minút prii teplote 180°C. Ihneď po upečení vyberte a nechajte vychladnúť. Posypte práškovým cukrom a podávajte. Z tohto množstva si pripravíte 12 kusov chutných a originálnych sladkých misiek s ovocím :-)))

Dobrú chuť :-)))













Banánová mňamka

Potrebujeme :

1 ks smotana na šľahanie 30 %
1 ks smotana pochúťková
2 ks banány
1 ks cukor vanilkový
1 PL cukor práškový


5 porcií
5 minút príprava







Postup :
Ponorným mixérom rozmixujeme banány na kašu pridáme do vyšľahanej šľahačky spolu s vanilkovým a práškovým cukrom a pochúťkovou smotanou. Všetko spolu dobre premiešame a servírujeme. Ozdobíme podľa vlasnej fantázie a posypeme mletou škoricou( nemusí byť ).

Dobrú chuť:-)))

Pečené buchty (fotorecept)

Každý máme ten svoj vyskúšaný a obĺúbený recept aj na buchty a ja sa s vami chcem podeliť o ten svoj vyskúšaný a osvedčený. Stará dobrá klasika :-)))



Potrebujeme :
540 g múka hladká
300 ml vlažné mlieko
100 ml oleja
50 g cukor kryštál
1 ks vajce
20 g čerstvé droždie
štipka soli
1 čajová lyžička citrónová šťava
1/2 ks cukor vanilkový
citronová kôra z 1/2 ks
2 PL rumu/umu



Plnka:
250 g tvaroh hrudkovitý
1 ks žĺtok
citronová kôra
1 PL puding vanilkový v prášku
1 PL cukor
2-3 PL sušené hrozienka
alebo
lekvár

Tepelná úprava : 30 minút na 170 °C


Postup :
Do vlažného mlieka si pridáme cukor a droždie ( takto si pripravíme kvások ) Múku pomiešame so štipkou soli, pridáme vajce, olej, nastrúhanú citrónovú kôru, 2PL rumu, 1/2 balíčka vanilkového cukru


a pripravený kvások.


Vypracujeme hladké cesto, prikryjeme obrúskom a necháme nakysnúť.


Takto nám to krásne nakyslo...


Pripravíme si tvarohovú plnku : V miske zmiešame tvaroh, žĺtok, citrónovú kôru, hrozienka, cukor a troška pudingového prášku ( bude dobre držať a chutiť a voňať troška vanilkovo).


Nakysnuté cesto dáme na pracovnú dosku a nakrájame na menšie kúsky, ktoré budeme plniť lekvárom , alebo tvarohovou plnkou.


Ukladáme ich na vymastený plech. Natrieme olejom z každej strany, aby sa po upečení ľahko oddelili od seba. Pred pečením necháme nakysnúť. Pečieme ich do zlatohneda približne 30 minút pri 170 °C až kým sa neoddeľujú od bokov nádoby, v ktorej sa piekli :-)



Dobrú chuť :-)))


















Špízy z hydinovej pečene

Netradične a chutne. . .


Potrebujeme :

400 g pečeň hydinová
300 g kuracie mäso
250 g slanina
3 ks cibuľa
200 g čerstvé šampiňóny
1 ks veľká farebná mäsitá paprika
2 - strúčiky cesnaku
korenie grilovacie
korenie čierne mleté
soľ
tymián
olej
1 PL kečupu
korenie gyros
1/2 PL worcesterská omáčka
1/2 PL sójová omáčka
1/2 čajovej lyžičky solamylu


Celkom :8 porcií
Tepelná príprava :30 minút na 170 °C


Postup :
Pečeň umyjeme, nakrájame a dáme do misy. Posypeme mletým čiernym korením , grilovacím korením, pridáme 1 stúčik prelisovanmého cesnaku, 1 PL kečupu a tymián. Všetko spolu dobre premiešamame. Kuracie mäso nakrájame, dáme do druhej misy posypeme gyros korením, mletým čiernym korením, osolíme, pridáme 1 strúčik prelisovaného cesnaku, 1/2 PL oleja, 1/2 PL worčestrovej omáčky, 1/2 PL sojovej omáčky a 1/2 čajovej lyžičky solamylu. Necháme chvíľku postáť, medzitým si nakrájame šampiňóny, papriku, cibuľu a slaninu. Striedavo napichujeme na kovové ihly alebo drevené špajdle. Uložíme na vymastený plech, podlejeme vodou a pečieme 30 minút pri teplote 170 stupňov.
Dobrú chuť :-)))



Víkendová krkovička netradične

Mäsko je šťavnatučké, zemiačiky chrumkavé a hrušky fantastické...



Potrebujeme :
700 g bravčová krkovička
700 g zemiaky
2 ks petržlen
3 ks hrušky
olej
rasca mletá



Marináda :
1/2 čajovej lyžičky
tymián
50 ml olej olivový
1/2 hlavičky cesnaku
1/2 čajovej lyžičky soli
citrónová kôra  z 1 citróna
šťava z 1 citróna
petržlenová vňať


Celkom :5 porcií
Tepelná príprava :110 minút na 180-200 °C


Postup :
Marináda : tymián, petržlenovú vňať, olivový olej, pretlačený cesnak, postrúhanú citrónovú kôru, citrónovú šťavu a soľ dobre premiešame. Mäso zvrchu viackrát narežeme a potrieme marinádou. Na niekoľko hodín dáme do chladničky marinovať. Zemiaky očistíme a nakrájame na plátky. Dáme do misy osolíme, pridáme mletú rascu a všetko spolu dobre premiašame. 
Petržlen očistíme a nakrájame. Umyté hrušky nakrájame na osminky. Do vymasteného pekáča dáme zemiaky, petržlen, hrušky. Potom vyberieme mäso z marinády, položíme na pripravenú zeleninu a polejeme zvyšnou marinádou a troškou vody. 
Dáme do vyhriatej rúry a pečieme 90 minút pri teplote 180 stupňov Celzia. Po 90 minútach teplotu zvýšime na 200 stupňov a dopekáme ešte 20 minút do chrumkava. Počas pečenia mäso obraciame. 
Dobrú chuť :-)))

streda 6. júna 2012

Karamelovo-hruškový koláčik

Jednoduchý koláčik plný fantastickej chuti, ktorý zvládne aj začiatočník a bez skúseností ...





Cesto:
 4 vajcia
 4 PL múka hladká
 6 PL orechy vlašské mleté
 1/2 ks prášok do pečiva
 4 PL cukor práškový
Plnka:
 420 g kompót hruškový
 1 ks cukor vanilkový
 šťava z 1/2 citróna
 1 ks pudingový prášok vanilkový
Karamelová šľahačka:
 2 PL cukor kryštál
 1 ks smotana na šlahanie 33%
 1 ks stužovač šľahačky


Postup:
Cesto: Žĺtky oddelíme od bielkov a z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého zapracujeme cukor a došľaháme. Postupne pridáme žĺtky, múku, prášok do pečiva. Pridáme mleté vlašské orechy a jemne premiešame. Pečieme pri 165 stupňoch na malom vysmastenom a hrubou múkou vysypanom plechu. Ja som použila tortovnicu. 
Plnka: Zlejeme šťavu z hruškového kompótu a dolejeme vodou aby sme mali 450ml tekutiny. Polovicu dáme do hrnca zohrejeme. Keď sa nám to skoro varí pridáme druhú polovicu tekutiny zmiešanú s vanilkovým pudingom a povaríme kým nám to nezhustne. Hrušky si nakrájame na kocky a primiešame. Spolu s 1 vanilkovým cukrom a šťavou z 1/2 citróna. Chvíľku prevaríme a natrieme na vychladnutý korpus.
Karamelová šľahačka: Z kryštálového cukru si urobíme karamel. Zalejeme šľahačkou na šľahanie premiešame, kým sa nám celý karamel nerozpustí. Necháme dobre vychladnúť, pridáme stužovač šľahačky, vyšľaháme a natierame na koláčik. Karamelová šľahačka sa dá pripraviť aj takto: Skaramelizujeme 2 PL kryštálového cukru, zalejeme 300 ml mlieka, premiešame kým sa karamel nerozpustí, necháme poriadne vychladnúť, primiešame 2 ks šľahačky v prášku bez cukru a vyšľaháme do tuha:-) Je na vás ktorý spôsob si vyberiete...

Dobrú chuť:-)))

Nepečená mňamka ( fotorecept )

Fantastická dobrota pre malých aj veľkých mlsníkov...


Plnka 1.:
 1 ks pudingový prášok čokoládový
 1 PL múka hladká
 1 a 1/2 PL cukor kryštál
 500 ml mlieka
 4 banány
Plnka 2.:
 250 g tvaroh jemný
 250 ml mlieko
 1/2 ks pudingový prášok vanilkový
 1 ks cukor vanilkový
 1 kompót mandarínkový
Plnka 3.:
 1 ks smotana na šľahanie 30 %
 1 ks stužovač šľahačky
 1 ks cukor vanilkový
 1 ks smotana kyslá

Ďalej potrebujeme :
250 g sušienky maslové
na posypanie škorica mletá



Postup :
Na plech si poukladáme maslové sušienky. A následne na ne poukladáme banány a zalejeme hustým čokoládovým pudingom.
Plnka 1. : Dáme variť 300 ml mlieka. V zvyšnom mlieku si rozmiešame čokoládový prášok spolu s 1 PL hladkej múky. Do mierne zahriateho mlieka vlejeme takto pripravenú zmes a za stáleho miešania privedieme do varu. Odstavíme a primiešame cukor. Opäť poukladáme vrstvu maslových sušienok


 a pokvapkáme šťavou z mandarínkového kompótu. Poukladáme mandarinky a zalejeme druhou plnkou.

Plnka 2. : Z mlieka a vanilkového prášku si uvaríme puding, do ktorého vmiešame vanilkový cukor a necháme vychladnúť prikryté potrvinárskou fóliou, aby sa nám tam neurobila šupka na pudingu. Vychladnutý puding vmiešame do jemného tvarohu a natrieme na sušienky s mandarinkami. Poukladáme opäť vrstvu maslových sušienok, ktoré pokvapkáme šťavou z mandarínkového kompótu a natrieme poslednou plnkou. 
Plnka 3. : Vyšľaháme si šľahačku spolu so stužovačom a vanilkovým cukrom. Takto pripravenú šľahačku zmiešame spolu s kyslou smotanou. Hotový koláčik posypeme mletou škoricou alebo grankom a dáme stuhnúť do chladničky.
Tip : Ak to budete pripravovať len pre dospelých sušienky pokvapkajte rumom a do šľahačky si môžete primiešať troška nescafe kávy :-)))
Dobrú chuť ...




Ribezľový koláč so snehom

Veľmi jednoduchý, rýchly a chutný koláčik, v našej rodinke veeeľmi obľúbený.

Cesto :
 200 g hery
 4 PL cukor práškový
 4 žĺtky
 300 g múka polohrubá
 1 prášok do pečiva
 250 ml vlažné mlieko
 tuk a múka na vymastenie plechu
Ribezľový sneh :
 4 bielky
 250 g cukor kryštál
 250 g ríbezlí





Postup:
Cesto :
Heru vymiešame so 4 PL cukru a postupne pridáme 4 žĺtka a vymiešame. Pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva dobre premiešame a postupne vlejeme a zapracujeme do cesta vlažné mlieko. Pečieme ne vymastenom a múkou vysypanom plechu 20 minút pri teplote 170°C.
Medzitým si pripravíme ribezľový sneh : Zo 4 bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Do snehu zašľaháme cukor a nakoniec jemne vmiešame ribezle ( čerstvé alebo mrazené ).
Ribezľový sneh rozotrieme na upečený koláč a dáme ho ešte naspäť do rúry zapiecť, tak aby chytill sneh krásnu farbu a koláčik je hotový. Necháme vychladnúť a podávame.

Dobrú chuť :-)

Nepečená mandarínková balada

Svieži nepečený koláčik...



Cesto :
 200 g cereálne škoricové sušienky
80 g masla
 1 PL medu
Plnka 1. :
 500 ml mlieka
 2 ks zlatý klas - krémový prášok
 250 g tvaroh jemný
 1 vanilkový cukor
2 PL medu
2 PL pomarančového likéru
1 mandarínkový kompót
Plnka 2. :
 200 g pomazánkové maslo
 250 ml šľahačková smotana 33%
 2 PL kakaového prášku
 1 stužovač šľahačky
 40 g čokoládových kúskov
 2 PL medu

Postup :
Cesto : Maslo roztopíme a vmiešame do pomletých cereálnych keksíkov. Prídáme 1 PL medu a vysypeme do tortovej formy, ktorú sme si vystlali papierom na pečenie. Keksíkovú zmes dobre povtláčame.

Plnka 1.: Z mlieka a pudingových práškov a vanilkového cukru uvaríme hustý puding. Vmiešame likér a miešame kým puding nevychladne. Na koniec pomaličky vmiešame tvaroh spolu s medom. Na záver primiešame precedené mandarínky .

Plnka 2. : Šľahačku vyšľaháme spolu s pomazánkovým maslom bez príchute a stužovačom šľahačky. Osladíme podľa chuti medom. Pridáme kakový prášok, kúsky čokolády a premiešame.

 Pripravené cesto utľapkáme do tortovej formy. Natrieme plnku 1. do ktorej sme vmiešali odkvapkané mandarínky. Následne navrstvíme druhou plnkou s čokoládovými kúskami a dáme dobre vychladiť do chladničky.


Dobrú chuť :-)))

BB guľky

Nepečené a famózne kakaovééé...


Potrebujeme :
 250 g BB puding kakaový
 3 PL kakový prášok
 50 g Hera
 4 PL um/rum
 6 PL sirup ribezľový/ alebo iný kyselkavý podľa chuti /
 8 PL šťava z višní
 2 PL cukor práškový
 precedené višne kompótové
 na obalenie kokos





Postup :
BB pudingový prášok, zmiešame spolu s práškovým cukrom, kakaovým práškom, rumom, šťavou z višní, sirupom a rozpustenou Herou. Vypracujeme kakaovú hmotu, z ktorej budeme tvarovať guľky, naplníme ich scedenými a vykôstkovanými višňami. Hotové guličky obalíme v kokose a vložíme do košíkov. Z tohto množstva nám vyjde 56 ks guličiek. 
Dobrú chuť :-)))

Celozrnné makovky ( fotorecept )


Cesto :
 550 g múka polohrubá
 250 g múka celozrnná
 300 ml vlažná voda
 42 g droždie
 1 čajová lyžička Cara
 1/2 čajovej lyžičky škorica mletá
 100 g cukor kryštál
 140 g Hera
 štipka  soli
 olej na vymastenie plechu
Maková plnka :
 230 g mak mletý
 80-100 g cukor kryštál
 100 ml mlieka
 3-4 PL lekvár slivkový



Postup :
Do misky vysypeme múku, štipku soli, mletú škoricu, mäkkú heru, cukor, rozdrobíme droždie, zalejeme vlažnou vodou a necháme chvíľku droždie pracovať. Keď sa nám vytvorí kvások, všetko spolu dobre premiešame a zamiesime cesto. Necháme na teplom mieste podkysnúť a opäť premiesime. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a natrieme plnkou. Stočíme do rolády a rukou troška postláčame vrchnú časť, aby sa nám roláda vyrovnala. Vrchnú časť natrieme olejom, alebo vajíčkom a príborovým nožíkom nakrájame na širšie štvorce. Každý ostrým nožom narežeme na tri rovnaké úzske prúžky ( ktoré ale nedorežeme až do konca, pretože tam nám to drží dokopy ).

 Tieto tri prúžky prepletieme ako vrkoč, konce schováme a založíme pod makovku.

 Uložíme na vymastený plech a necháme ešte podkysnúť. Pečieme pri teplote 180°C cca 18 - 20 minút. Maková plnka : Do zohriatého mlieka pridáme cukor a pomletý mak. Sparíme a odstavíme z platne. Primiešame slivkový lekvár ( podľa chuti ). Makovú plnku môžeme vylepšiť primiešaním čerešní, alebo višní ( ale v tom prípade je lepšie urobiť šatôčky, alebo závin ). Z tohto množstva pripravíme 34 ks.


Dobrú chuť :-)