Potrebujeme :
540 g múka hladká
300 ml vlažné mlieko
100 ml oleja
50 g cukor kryštál
1 ks vajce
20 g čerstvé droždie
štipka soli
1 čajová lyžička citrónová šťava
1/2 ks cukor vanilkový
citronová kôra z 1/2 ks
2 PL rumu/umu
Plnka:
250 g tvaroh hrudkovitý
1 ks žĺtok
citronová kôra
1 PL puding vanilkový v prášku
1 PL cukor
2-3 PL sušené hrozienka
alebo
lekvár
Tepelná úprava : 30 minút na 170 °C
Postup :
Do vlažného mlieka si pridáme cukor a droždie ( takto si pripravíme kvások ) Múku pomiešame so štipkou soli, pridáme vajce, olej, nastrúhanú citrónovú kôru, 2PL rumu, 1/2 balíčka vanilkového cukru
a pripravený kvások.
Vypracujeme hladké cesto, prikryjeme obrúskom a necháme nakysnúť.
Takto nám to krásne nakyslo...
Pripravíme si tvarohovú plnku : V miske zmiešame tvaroh, žĺtok, citrónovú kôru, hrozienka, cukor a troška pudingového prášku ( bude dobre držať a chutiť a voňať troška vanilkovo).
Nakysnuté cesto dáme na pracovnú dosku a nakrájame na menšie kúsky, ktoré budeme plniť lekvárom , alebo tvarohovou plnkou.
Ukladáme ich na vymastený plech. Natrieme olejom z každej strany, aby sa po upečení ľahko oddelili od seba. Pred pečením necháme nakysnúť. Pečieme ich do zlatohneda približne 30 minút pri 170 °C až kým sa neoddeľujú od bokov nádoby, v ktorej sa piekli :-)
Dobrú chuť :-)))
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára