http://tinkinedobroty.blogspot.sk/2012/06/mandarinkove-kosicky.html

streda 30. mája 2012

Domáce veterníčky z odpaľovaného cesta

U nás doma veľmi obľúbené a v poslednej dobe špecialita nášho tatinka ( hlavne odpaľované cesto, s ktorým mi pomáha ), takže žiadna veda, zvládne to každý a výsledok stojí naozaj za to :-)))



Cesto :
 250 ml horúca voda
 90 g margarínu
  štipka  soli
 140 g múka polohrubá
 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
 3 ks vajcia
Plnka 1.:
 1000 ml mlieka
 120 g Zlatý klas - krémový prášok
 3 ks vajcia
 1 ks cukor vanilkový
 3 PL cukor kryštál
 štipka  soli
Plnka 2.:
 2 ks smotana na šľahanie 33 %
  podľa chuti cukru
 2 ks stužovač šľahačky

30 ks

Postup :
Cesto : Vodu, margarín a štipku soli varíme spolu vo vodnom kúpeli. Keď je margarín roztopený, pridáme múku spolu s kypriacim práškom do pečiva a miešame až kým sa nám cesto neoddeľuje od stien hrnca. Necháme vychladnúť a do vychladnutého cesta pridávame po jednom 3 vajíčka a dobre premiešame. Hotové cesto dáme do zdobiacej pištole a na suchý plech si vytvarujeme budúce veterníčky. Rúru predhrejeme na 250 °C a dno rúry vložíme hrnček s vodou. Keď je rúra vyhriata a voda v hrnčeku vrie vložíme plech s veterníčkami a pečieme. Prvých 5 minút pečieme prudko pri teplote 250°C, potom teplotu znížime na 180°C a dopekáme ďalších 10 minút. Voda je tam preto, aby sa nám vďaka pare, ktorá tam bude krásne nafúkli a pozor rúru počas celého pečenia nesmieme otvárať, aby nám veterníčky nespľaskli !!! Z tohto množstva mi vyjde cca 30 ks stredných domácich veterníčkov. Po upečení, necháme vychladnúť, dáme dole z plechu, prekrojíme a naplníme plnkou a šľahačkou. Vrch môžeme pocukrovať, alebo poliať karamelovou polevou, alebo čokoládou.
Plnka 1.: Do 2/3 mlieka pridáme a zamiešame 3 žľtky a za stáleho miešania zohrejeme. V zvyšnom mlieku rozmiešame vanilkový pudingový prášok a vlejeme do horúceho mlieka. Za stáleho miešania uvaríme hustý puding a odstavíme. Do horúceho pudingu vmiešame vanilkový , kryštálový cukor ( pridávam ho preto až nakoniec aby nám puding neprichytával ) a bielka, ktoré sme si vyšľahali so štipkou soli.
Plnka 2.: Vyšľaháme šľahačku, pridáme stužovač a cukor, alebo si pripravíme karamelovú šľahačku. Karamelová šľahačka : Kryštálový cukor ( 2-3 PL ) skaramelizujeme a zalejeme šľahačkou, miešame, kým sa nám karamel nespojí so šľahačkou. Necháme dobre vychladnúť a až potom vyšľaháme spolu so stužovačom.

Dobrú chuť :-)))

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára